Megbízás

Az apátság felújítási terveit – amelyet 1232-től építettek és Magyarország egyetlen épségben maradt, romantikus stílusú ciszterci temploma– partner tervező irodánk, a Hadas Építész Kft. készítette. A korábban készült, hagyományos eszközök adataira épülő felmérési dokumentáció kevés információval szolgált a több száz éves épület statikai mozgásait illetően, így irodánkat kérték fel a teljes épületet érintő, nagy pontosságú felmérés elkészítésére. A lézerszkenneres technológiát kiegészítettük az épület és környékének részletes drónfotózásával, amelyből megrendelőnk egy térbeli makettet készített.

Megvalósítás

Az épület külső homlokzatának és környezetének felmérését egy LEICA lézerszkennerrel, valamint egy RTK-s drónnal készítettük el, egyetlen nap alatt.

Az apátság 14,2 m magasságú belső tere, valamint a nehezen megközelíthető ácsszerkezeti szintjei is felmérésre kerültek. A 3D-s modell pontos felépítéséhez biztosítani kellett a két szint közötti nagyobb felületű átlátást, amelyet 98 mérőállásból, két kis méretű nyíláson keresztül oldottunk meg. Az épületbelső gyenge fényviszonyai miatt, magas dinamikai tartományú HDR képeket készítettünk. Így az összesen 132 db lézeres mérőállásból készült, 146 GB méretű pontfelhő állományt a kívánt méretre redukálva adtunk át a megrendelőnek. Emellett az épület szkennerrel nem látható részeiről, valamint a környezetéről – tetőfelület, homlokzat - készült 1400 db drónfelvétel alapján összeállított komplex felmérés lehetővé teszi a megrendelő számára egy térbeli makett elkészítését.

A fentiek alapján elkészült, pontfelhőtechnológiára épülő digitális felmérési anyag egy professzionálisabb szintre emeli a műemlék védelem -, archiválás és karbantartás lehetőségeit.

Helyszín
Bélapátfalva Kőolaj dűlő
Scannelt terület
985 m²
Megbízás

A Demetervin Kft. tulajdonában lévő, két független lejárattal, szomszédos telkekről megközelíthető pinceágak összenyitásának lehetőségét mértük fel egy esetleges pincetúra útvonal kialakítása érdekében. A legfontosabb azt volt feltárni, hogy van-e kapcsolat a pinceágak között, azok milyen viszonyban és távolságban helyezkednek el egymástól.

Megoldás

A két egyenként 125 és 25 méter hosszú pinceágat, mindössze 6 óra alatt sikerült felmérni Leica típusú statikus lézerszkennerrel. Mindezt kiegészítettük egy néhány állásos felszíni méréssel is, amellyel így látványos 3D pontfelhős modellről készült fotón mutatjuk be a felszín alatt rejlő pinceágak elhelyezkedését egymáshoz és földszinthez viszonyítva. Emellett pedig az is milliméter pontosan kirajzolódik, hogy a két külön bejáratú pinceágat mindössze 42cm vastag fal választja el, amelynek lebontásával megvalósítható azok egybenyitása.

Helyszín
Mád, Tokaj-Hegyalja, világörökségi magterület
Scannelt terület
394 m²
Image
Megbízás

Partner tervező irodánk, a HADAS Építész Kft. készíti a Sárospatak „Várnegyed fejlesztés” közterületi koncepcióterveit. Cégünket bízták meg a tervezési terület ortófotójának, valamint térbeli modelljének és terep szintvonalas térképének elkészítésére.

Megoldás

A több, mint 9 hektáros terület felmérését dji RTK rendszerrel működő drónnal, mindössze 3,5 óra alatt végeztük el. A repülés közben valós idejű GNSS korrekció segítségével folyamatosan rögzítésre kerültek a fényképekre a hely koordináták és magassági adatok. Ennek köszönhetően a területről készült 2795 db 20 Mpixeles képből egy darab 1,15 gigapixel méretű ortófotó mellett, elkészült a vár és a mellette húzódó Szent Erzsébet utca térbeli modellje és pontfelhő állománya, amely beilleszthető az Archicad tervező szoftverbe. Ennek köszönhetően a tervező szakemberek pontos helyszíni méretekkel tudnak dolgozni, ezzel egy új szintre emelve a tervezők lehetőségeit.

Helyszín
Sárospatak, Tokaj-Hegyalja, világörökségi magterület
Scannelt terület
9,2 ha